Tervetuloa

Ajankohtaista

Asukasyhdistys

Kylät

   

Kaukas

   

Myllykylä

   

Uusikylä

Peruspalvelut

Muut palvelut

Alueen toimijoita

Vapaa-ajan vietto

Kyläsuunnitelma




Uusi sivu 2

Myllykylä - kotikylänä

Kylämme halki virtaava Keravanjoki antaa kylälle sen elävyyden ja tunnelman, joka aina jossain muodossa kotiseutuun liittyy. Joenvarren myllyt ja saha ovat jo menneisyyttä, kuten muinainen kalkkikaivoskin kylän laidalla. Saha on siirtynyt Latostenmaan harjun laidalle ja vesi virtaa nyt koskissa vapaammin. Kylän alueella olevat kuusi koskea vievät vedet syvään kanjoniin jo ennen Kaukasten koskia. Koskien välisissä suvannoissa on hiekkaisia uintipaikkoja. Keravanjoesta haarautuva pikku puronen tuo vesiä kylän halki, Kalkkikallion sivuitse. Sen rannoilla kasvaa kulleroita ja Kalkkikalliolla on runsaasti sinivuokkoja. Kylän länsipuolella olevalle Kapilammen harjulle tehdään uutta uintipaikkaa soran kaivuun tuloksena. Siitä itä-koilliseen, Keravanjärvelle, vaihtelevat pellot ja moreeniharjanteet, jotka lähempänä järveä muuttuvat säännöllisiksi vuosimoreeniharjuiksi joiden väliin pellot lomittuvat.

Myllykylä -asuinpaikkana

Lähes kaikki kylän asuinpaikat ovat aikojen alussa olleet Ridasjärven talojen torppia. Pieniä hylättyjä asuinpaikkoja löytyy metsistä sieltä täältä. Luultavasti kalkkilouhoskin tarvitsi aikanaan työvoimaa. Muutamat (n.6 kpl) perinnönjaoissa Ridasjärven taloista myöhemmin erotetut ja valtion liikamaista 1700 luvulla muodostetut tilat olivat aikanaan asuttuja torppia. Vielä 1950-luvulla kylässä oli n. 140 asukasta, maitoa vietiin meijeriin kahdeltakymmeneltä tilalta, saha, myllyt ja maatalous työllistivät asukkaat niin että kylä oli työpaikkojen suhteen lähes omavarainen. Tänään kylässämme on n. 60 savua, joista koko vuoden asuttuja n. 40 ja loput 20 ovat loma-asuntoja tai asumattomia. Asukkaita on lähes 100 ja lisäksi kesäkauden lomalaiset. Koulu on keskellä kylää ja siellä myös Kaukasten lapset käyvät oppimassa.

Kehitys on kehittynyt. Neljä viljelijää hoitavat nyt kylän pellot. Maitokarjaa ei ole lainkaan, muutama vasikka on ja useita hevosia ratsastusta varten. Asukkaiden työpaikat ovat hajallaan ympäri Etelä-Suomea. Samanlainen tuntuu olevan kehitys muuallakin Suomessa. Kylä elää elämäänsä, täällä asutaan ja viihdytään.

- Olavi Jaakkola -


Tulosta tämä sivu / Print this page

©
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003